
General Rules 10U Baseball 
Policies and Procedures

1.5 Tool Academy tournament management will treat all teams with fairness. If questions or disputes arise about
policies and procedures, coaches shall bring to the attention of the Tournament Director to be dealt with. 

2.Professional umpires have been assigned to each game. Coaches should treat them with respect. With regard to on-
field calls, the decision of the umpires shall be final.

3.10U Division Players who turn 11 prior to May 1 of the current season are not eligible unless they are in the 4th
grade. Also, any player turning 12 prior to August 1 will not be eligible. Players who are 10 are eligible for this 
division regardless of their grade. Teams shall have player birth certificates readily available upon request of the
Tournament Director. Questions of age eligibility shall be brought to the attention of the Tournament Director. Such
matters will be investigated and resolved as quickly as possible. A team found using an ineligible player will forfeit all
games that ineligible player played. The forfeit score shall be 7-0 for tiebreaker purposes.

4.Teams shall arrive on site 45 minutes prior to scheduled start time. If the previous game finishes early, teams may 
be asked to begin play earlier than scheduled. If a team fails to field 9 uniformed players at game time, the 
Tournament Director may issue a forfeit victory. The team that wins the game by forfeit will be credited with a 7-0 
victory for tiebreaker purposes.

5.A coin flip will be used to determine home team for pool play games.

6.If a tiebreaker is needed to determine playoff teams (wildcards, etc.), the following tiebreakers shall be used:
a.Overall won-lost record
b.Least number of runs allowed throughout the tournament
c.Run differential
d.Total runs scored
e.Coin flip

7.The Tournament Director may modify the number or length of games when necessary due to weather, field, or 
scheduling issues. This includes modifying the time limit if games get backed up.
8.There are no bat restrictions. Players may use the bat of their preference.
9. 

Any 
interpretation and decision of the Tournament Director shall be final and judgment calls by Tournament Director are
final. Rule interpretation will be decided by the Tournament Director. On field calls by Umpires are final, no protests to
on field calls.

There will be a “zero tolerance” policy for any alcohol or tobacco anywhere within the confines of the tournament
venues.



Playing Rules 

If a pitch count limit is reached, the pitcher may complete the batter without being considered over the limit. You 
can learn more by visiting:
http://m.mlb.com/pitchsmart/pitching-guidelines-ages-9-to-12

While our expectation is that pitch counts will be self-monitored and self-enforced, they are mandatory for all 
teams. If it is brought to the attention of the tournament director that a pitcher is ineligible under the pitch count 
requirements, the pitcher will be removed from the mound. In the interest of good sportsmanship and athletes' 
health, all coaches are required to strictly follow this rule.
17.One balk warning per pitcher will be given without penalty. If a balk warning or a balk is called, the ball will
become dead.
18.Pitcher must be replaced on the 2nd trip to the mound per inning.
19.Intentional Walks There will be no pitches thrown to intentionally walk a batter. Notify the umpire, and the batter
will be awarded first base.
20.Base Distances and Field Dimensions
Every effort will be made to make sure base distances, pitching distances, and field dimensions are accurate. As with
many different public and private facilities, dimensions are sometimes slightly off. So long as the field dimensions are
reasonable and the same for both teams, play shall not be stopped to reinstall bases or pitching rubbers. This
tournament will use 46/65 diamonds.

1.Lead offs and steals are permitted.
2.Dropped third strike rule will apply.
3.Infield fly rule applies.
4.There is a six run max per inning until the sixth inning. Runs are unlimited in the sixth inning.
5.Game will play 6 innings.
6.A one (1) hour thirty (30) minute time limit is in effect for all pool play games. A one (1) hour forty five (45) minute 
time limit is in effect for elimination games.
7.A new inning cannot start after the time limit has expired. Once an inning starts, it must be completed. The 

official time is ended when the third out of the bottom of the inning is recorded. If the home team is ahead when 
the time limit is reached, the game is over and the bottom half of the last inning shall not be played.
8.There is no time limit on championship games (unless the Tournament Director deems it necessary due to 
weather or scheduling issues).
9.Game time will stop (5 minutes max) for any serious injury.
10.The Tournament Director reserves the right to modify the time limit for games in the event of weather or 
scheduling issues.
11.The start time shall begin when the pre-game meeting is completed. The home plate umpire or his designee 
shall monitor the official time.
12.When three (3) innings have been completed or the visiting team has completed three (3) innings and the home 
team is ahead and the game is halted due to weather, it will be considered an official game.
13.Teams may use a nine (9) player line up, a ten (10) player lineup with an Extra Hitter, an eleven (11) player line 
up with two (2) Extra Hitters or a continuous batting order.
14.There is a free substitution of the players listed on the batting order. There is no designated hitter.
15.Slash Rule: A player may not square to bunt, pull back, and swing. Batter will be called out for doing so. If a 
player shows bunt, he must either bunt the ball or pull back and “take” the pitch.
16.Mercy Rules
•15 runs after 3 innings
•10 runs after 4 innings
•8 runs after 5 innings

17.Pitch Smart Guidelines will be used:Pitch Counts 
AGE DAILY MAX PITCHES IN GAME REQUIRED REST (PITCHES)

0 Days 1 Days 2 Days 3 Days 4 Days
9-10 751-20 21-35 36-50 51-65 66+



In the event the tournament is shortened due to weather, the following refund policy will be honored by 5 Tool
Academy: 

0 Games Played – 100% Refund for tournament registrations fees, less a $30 administrative fee.. 
1 Game Played – 50% Refund for tournament registration fees. 
2 Games Played – 0% Refund for tournament registration fees. 
Game played is defined as 3 innings or 2~1/2 if Home team is winning when they come to the plate for the third
time. Any games shortened by weather, teams must submit their scores at the time the game was called. 

21.Metal Spikes
Metal spikes are not allowed in age groups 7-12.

22.Tie Games
Pool play games: Pool play games - tie breakers - Games will end in a tie at the completion of inning after
time has expired. Games that have completed their designated innings for the game prior to the expiration of time will play 1 inning 
of the tiebreaker using the California rule noted below. If after one inning of the tiebreaker results in a tie, game will end in a
tie and no further tiebreaker innings will be played.
Elimination Rounds: Elimination games may not end in a tie. If the time has expired or 6 innings are completed, and the score is 
tied, the California rule will be used for extra innings. The team at bat will start with a player on second, no outs. The player on 
second will be the last batter out in the previous inning. Runs are unlimited in additional innings.
23.Courtesy Runners
Courtesy runners are optional at any time for the pitcher and catcher. The courtesy runner shall be a player not
currently in the lineup OR the last batted out. The pitcher or catcher for this rule is the pitcher or catcher of the
previous inning. If this situation arises in the first inning and no outs have been recorded, the pitcher or catcher shall
remain on the bases until an out is recorded.
24. Ejections
If a player is ejected during a game, the name of the player will remain in the batting order and count as an out when
the batting order reaches that player. If a player or coach is ejected from a game, he will serve a one game
suspension. The suspension must be for the next game the team plays. If a player or coach is ejected he must leave
the field and adjacent area in a timely manner. If this does not occur, the player or coach in player can be barred from
the facility at the discretion of the Tournament Director.
25.Injuries and Early Departures
If a player becomes injured (as ruled by the umpire) and is unable to continue playing, his spot in the batting order
shall be skipped with no penalty. Once the injured player leaves the batting order, he may not reenter that game.

RAINOUT POLICY 


